Yönetim Sözlüğü

Aranan Kavram

Atıf/Atfetme

Atıf, bireylerin algıladıkları olayların, eylemlerin ve davranışların açıklanması, kaynaklarının saptanması, gerçekliklerinin kavranması, öngörülmesi ve gerçekliklerine hakim olunması süreçlerini içeren özel bir çıkarımdır. Anlam düzeyinde artı değer üretmeyi sağlayan atıf, olaylara bir neden arayarak çevreyi tutarlı ve istikrarlı bir şekilde algılamayı sağlayan bilişsel ve sosyal bir etkinliktir. Bireyler, bilişsel bir bütün olarak algıladıkları diğerlerinin davranışlarını yorumlarken, nedenlerine inerek ve niçin meydana geldiklerini ortaya çıkararak atfetme sürecini yaşarlar. Bireyin diğerlerinin davranışlarına nedensellik yüklemesi ile sözü edilen davranışların öngörülmesi sağlanarak, dünyanın daha tutarlı ve kontrol edilebilir olarak algılanması mümkün olur.

Günün Kavramı

Fayolizm

Fayolizm, yönetimin temel fonksiyonlarının belirlendiği, yönetim ilkelerinin ortaya konduğu ve yönetimin tüm alanları ile ilgili tekniklerin geliştirilmesi amacıyla örgütün bir bütün olarak ele alınarak, örgütsel ekonomik etkinliğin öneminin vurgulandığı bir akım şeklinde ifade edilir. Fayolizm akımının öncüsü olan Fayol, H.’nin geliştirdiği Yönetim Süreci Yaklaşımı’nda yönetim faaliyetlerini planlama ile başlayan ve kontrol fonksiyonu ile biten bir süreç olarak tanımladığı ve başka bir ifadeyle yönetimin güçlü bir yöneltme ve kontrol işlevi olarak görülmesini amaçladığı görülür. 

Bunu Biliyor muydunuz?

Bilişsel Harita

Bilişsel veya zihinsel harita olarak adlandırılan kavramın, Tolman, E. C. tarafından öğrenme üzerine yürüttüğü çalışmalarda kullanıldığı görülür. Bir labirentte farelerin davranışlarını inceleyerek mekansal ilişkileri öğrendiklerini sinir sisteminde yaşanan örgütlenme şeklinde ifade eden Tolman, E. C., sözü edilen öğrenmeyi, büyük oranda farkında olmadan zihinde oluşan bilişsel bir harita olarak tanımlar. 

Kelime Öner

Son Aranan Kavramlar

    Yeni Eklenen Kavramlar

    Kitap Öner