Yönetim Sözlüğü

Örgüt Kuramları

Çağdaş yaşamın egemen unsuru olan örgütler, yirminci yüzyılın başlarından günümüze dek araştırmacıların ilgi odağı olmuştur. Önceleri, örgütlerin nasıl yönetilmesi gerektiği sorusuna yoğunlaşan araştırmalar, zaman içinde örgütleri anlamaya, açıklamaya ve sorgulamaya dönük araştırmalarla bütünleşerek kuramsal bir çalışma alanına dönüşmüştür. Bu alanda 1980’li yıllardan günümüze kadar kuramsal bir çeşitlilik söz konusu olmasına rağmen, Türkçe yönetim ve örgüt yazını bu gelişmelerden uzak kalmıştır. Bunun nedenleri, yazınımızın uygulamaya dönük bilgiye ilgi göstermesi ve geliştirilen örgüt kuramlarını derinlemesine tartışan Türkçe kaynak eksikliğidir. Bu kitabın temel amacı, koşul bağımlılık kuramından başlamak üzere, kaynak bağımlılığı, örgütsel ekoloji, örgüt iktisadı, yeni kurumsalcılık, makro-kurumsalcılık kuramları ve postmodern-eleştirel çalışmaları inceleyerek söz konusu eksikliği gidermektir. Örgüt Kuramları; işletme yönetimi, kamu yönetimi, sosyoloji, iktisat, eğitim, iletişim gibi farklı alanlarla ilgilenenler ile ortak konuları yönetim ve örgüt olan öğrencilere, profesyonellere, araştırmacılara yöneliktir.

Detaylı bilgi için tıklayınız...

 

Örgütsel Davranış

Çalışma ve iş yaşamıyla ilgili olan, bu konuda bilgisini artırmak, konulara bakış açısını genişletmek ve uygulamalarını analiz edip geliştirmek isteyen herkesin yararlanabileceği bu kitap, dört ana başlık altında toplanmıştır. Birinci bölümü oluşturan giriş bölümünde, örgütsel davranış, genel hatlarıyla ele alınmaktadır. Örgütsel davranış kavramı, ilgili olduğu diğer alanlar ile örgütsel davranışı bekleyen zorluklar ve fırsatlar incelenmiştir. İkinci bölüm birey konusunda odaklanmıştır. Davranışın oluşmasında etkili olan, algılar, duygular, tutumlar, kişilik ve değerler ile öğrenme ve motivasyon gibi bireysel süreçler ele alınarak konular derinlemesine ele alınmıştır. Üçüncü bölüm ise grubun birey davranışına olan etkisi ve grup davranışlarına ayrılmıştır. İletişim, liderlik, çatışma ile güç ve politikalar bu bölümde incelenmiştir. Dördüncü ve son bölüm olan örgüt sistemi bölümünde ise, örgüt yapısının temelleri, örgüt kültürü, insan kaynakları politikaları ve uygulamaları ile örgütsel değişim ve stres konuları işlenmiştir.

Kapsamlı örnek olaylarla zenginleştirilen kitap, her bölümde yer alan uygulama soruları, konuyla ilgili güncel yazılar, uygulamalar ve örnek olaylar ile farklı görüşlere yer veren kıyaslama yazılarını içermektedir. Uluslararası uygulamaların da yer aldığı bu kapsamlı kitap, hem öğrencilere hem de konuyla ilgili herkese yararlı bir kaynak olacaktır.

Detaylı bilgi için tıklayınız...

 

Bilimsel Yönetimin İlkeleri

İnsanlık tarihi kadar eski bir sanat olan yönetim, günümüzde de bütün örgütlerde başarının ardındaki en önemli faktör olarak kabul edilmektedir. Sanayi işletmelerinde rekabetçi üstünlüğün sağlanabilmesi, başarılı ve etkili bir yönetime bağlıdır. Yüzyıl kadar önce, F. W. Taylor ve arkadaşları, yönetimin aslında bir bilim olduğunu ve belirli ilkeler doğrultusunda icra edilmesi gereğini ortaya koymuşlar, bu amaçla yıllar süren çalışmalar yaparak yönetim kavramının bilimsel yönünü açığa çıkarmışlardır. Bu ilkelerin birçoğunun, zaman içinde aşılmakla birlikte, hala günümüzde bütün örgütler için geçerliliğini koruduğunu ve yöneticiler için vazgeçilmez başvuru kaynakları olduğu görülmektedir.

Detaylı bilgi için tıklayınız...

 

Yönetimde Yeni Paradigmalar Kurumsal Çeviklik ve İmprovizasyon

Kitapta, stratejik yönetim biliminin içinde yer bulan “kurumsal çeviklik ve improvizasyon” kavramlarının, bağlamsal ilişkileri ile birlikte, düşünsel derinlikleri ve pratik uygulamalara etkileri anlatılmaktadır. Bağlantılı bölümlerden oluştuğu görülen kitap, çizgisel olarak takip edilebileceği gibi, her kavramın bağımsız olarak da anlamlı bir bütünü temsil ettiği görülmektedir.

Giriş bölümünü takiben Birinci Bölüm'de, çeviklik ve kurumsal çeviklik kavramlarının kuramsal çerçevesi çizilmektedir. Kurumsal çeviklik kavramının boyutları bağlamında ele alındığı bölümde, çevresel dinamizm ve dinamik çevre kavramlarına bakış irdelenmekte ve çevresel dinamizmin kurum ile ilişki boyutunun ortaya konulmasına çalışılmaktadır. Kurumsal çeviklik ve improvizasyon ilişkisinin ele alınması ile kitabın İkinci Bölümü'ne geçilmektedir.

İmprovizasyon kavramı ve sözü edilen kavrama farklı yaklaşımların anlatıldığı İkinci Bölüm'de, improvizasyon, örgüt perspektifinden detaylı bir biçimde değerlendirilmektedir. Yönetimde stratejik improvizasyon yaklaşımının, boyutları dahilinde ve ilişkilendirilen diğer kavramlar çerçevesinde anlatıldığı bölümü takiben Üçüncü Bölüm'de, kavramlar ile kurumsal performans ilişkisi tartışılmaktadır. Kurumsal performansın kavramlara yönelik boyutları kapsamında ele alındığı bölüm, önerilerin yapıldığı sonuç bölümü ile sonlandırılmaktadır. Yaklaşımlar, ürün ve hizmet üreten her tür işletme için geçerli olan çözümlere işaret etmektedirler. Bakışın derinlikli anlatımı, kavramların işletmeler açısından çözüm olarak algılanmasının nedenlerini ayrıntısıyla ortaya koymaktadır. Söz konusu önerilen çözümler çok yönlü ele alınarak, işletmeler açısından yaklaşımların yararlılığı, detaylı şekilde kitap kapsamında açıklanmaktadır.

Kitap, günümüz koşulları göz önünde bulundurularak, mevcut yönetim yaklaşımları ile bağlantılandırılmış ve öneri niteliğinde olan, yönetimin yeni paradigmalarından “kurumsal çeviklik ve improvizasyon” konularını içermektedir. Yaklaşımların özgünlükleri, yapılan derinlemesine inceleme sonucu, analizlerle kanıtlanan geçerlilikler ve somut çıktılar ile ortaya konulmaktadır. Sözü edilen yeni yönetim paradigmalarının, yazında var olan kuramsal yapılanmalarda günümüz koşullarında oluştuğu görülen boşluğun doldurulmasında ne kadar etkili olabileceği tartışması siz okurlara bırakılmaktadır.

Detaylı bilgi için tıklayınız...

 

Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim

Örgüt kuramını ve tasarımını değişim ekseninde tartışması bakımından benzerlerinden farklılaşan bu kitap, tüm konuların ve kavramların iş dünyasından örnek olaylar ile desteklendiği oldukça zengin bir anlatıma sahiptir. Kitap üç temel kısımdan ve on dört bölümden oluşmaktadır. Örgüt ve çevresini konu alan birinci kısım; örgütsel etkililik, etik ve değişen küresel çevrede örgütlenme konuları etrafında toplanmaktadır. Örgüt tasarımına odaklanan ikinci kısım; örgütsel yetenekler, örgüt kültürü, teknolojisi ve yapısı gibi çok sayıda unsur ile birlikte örgüt tasarımını zengin bir çerçevede ele almaktadır. Üçüncü kısım olan örgütsel değişim ise örgüt yaşamının her aşamasında değişimin yönetimi, karar verme, teknoloji, inovasyon, girişimcilik, güç ve politika gibi kapsamlı bir içerik ile örgütlerde değişim olgusunu her yönü ile tartışmaktadır. Gareth R. Jones’un yönetim alanında uluslararası üne sahip eseri Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim hem iş dünyasının profesyonellerine hem de öğrencilere fayda sağlayacak bir kaynaktır.

Detaylı bilgi için tıklayınız...

 

Örgütsel Davranış: İnsan, Süreç, İş ve İnsan Kaynakları Yönetimi

Örgütsel Davranış (ÖD) ve İnsan Kaynakları Yönetimi (İKY) çalışmaları arasında dikkate değer oranda ortak bilgi birikimi mevcut, ancak buna rağmen ÖD ve İKY genellikle çok farklı disiplinler olarak ele alınıyor. Her iki alandaki uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından yazılan bu Örgütsel Davranış kitabı, okuyucunun çalışma ve organizasyon dünyasındaki deneyimleriyle ÖD'yi ilişkilendirmesine yardımcı olarak bu boşluğu kapatıyor ve ayrıca bu kurumlarda istihdamla ilgili ilişkilerin nasıl yönetildiğini sorgulamaya yönlendiriyor. ÖD ardındaki teori ve uygulamaları inceleyen bu kitap, hem kültürler arası ve hem de farklı kültürlere ait perspektiflerine vurgu yaparak yönetim çalışmalarındaki; çeşitlilik, kurumsal yönetişim, liderlik, takımların yönetimi, yetenek yönetimi, performans yönetimi, motivasyon, etik, kültür, yaratıcılık ve inovasyon, değişim vb. temel alanları kapsar.

Detaylı bilgi için tıklayınız...

 

Örgüt Kuramı; Meydan Okumalar ve Bakış Açıları

Kökenlerinden bugünkü tartışmalara kadar örgüt kuramını inceleyen yazarlar, okuyucuları çeşitli bakış açıları arasındaki eleştirel bir diyaloğa dâhil olmaya özendirmektedirler. Örgütleri sağduyuya dayalı bir biçimde ele alma (ve yönetme) biçimine hem zemin oluşturan hem de bu tarza meydan okuyan çeşitli örgüt kuramlarını kullanan bu yeni baskının amacı, yirmi birinci yüzyıl örgütleri için Örgüt Kuramı'nı oluşturan ve derinlikli meydan okumalar sağlayan çeşitli kuramlar ve bakış açıları ile ilgili açık bir biçimde yapılandırılmış ve ilginç olan keşifler sağlamaktır. Şayet örgüt kuramının ne olduğunu ve neden önemli olduğunu, onun günümüz örgütü üzerindeki etkisinin ne olduğunu ve ne tür meydan okumalar ortaya çıkarttığını, öte yandan ne tür çözümler sunduğunu öğrenmeniz gerekiyorsa, bu kitap tam size göre. 
 

Detaylı bilgi için tıklayınız...

 

Yönetim ve Organizasyon Kuramları

rganizasyon kuramları konusu, Yönetim ve Organizasyon bilim dalının temel alanlarından biri olmasına karşın, bu konuya Türkçe yazında yeteri kadar yer verilmemiştir. Bunda en önemli etken, Yönetim ve Organizasyon Kuramlarının Türkiye'de oluşturulmamış olmasıdır. Yönetim ve Organizasyon Kuramı geliştirilmemiş olmasına rağmen, son yıllarda konuya ilişkin az da olsa Türkçe eserlerin raflarda yerini almaya başladığı görülmektedir. Bu kapsamda telif eserlerdeki eksikliğin çeviri eserlerle giderilmeye çalışılması şaşırtıcı değildir. Kuram konusunda yöneticilerin, akademisyenlerin ve öğrencilerin konuya aşina kılınmaları, en azından şimdilik çeviri eserlerle sağlanmaktadır.


“Yönetim ve Organizasyon Kuramları” kitabı, Jeffrey A. Miles'ın ABD'de 2012 yılında yayımlanan “Management and Organization Theory” adlı eserinin birinci basımının Türkçe çevirisi olarak alan yazındaki boşluğu dolduracak niteliktedir. Eser, bünyesinde barındırdığı 40 temel yönetim ve organizasyon kuramına ilişkin temel bilgilerin yanında; kuramlara yönelik değerlendirme ve eleştirileri, başlıca ölçüm araçlarını, müteakip araştırmalar için önerileri, temel kaynakları ve yöneticiler için çıkarımları içermektedir. Bu yönüyle eser, diğer kuram kitaplarından farklı olarak teori ve pratiği bütünleştirmekte; akademisyenlerin, lisans ve lisansüstü düzeydeki öğrencilerin, yönetim alanı profesyonellerinin ve çalışma yaşamında yer alıp, konuya ilgi duyan tüm bireylerin ihtiyaçlarını aynı anda karşılamaktadır.

Detaylı bilgi için tıklayınız...